• Heuvelenweg 8, Dwingeloo
Dwingeloo Radiotelescoop

Beleef de Ruimte


In Dwingeloo beleef je de ruimte, zowel in het landschap als in het heelal

Het Dwingelderveld is een van de weinige plekken in Nederland waar het nog écht donker kan zijn. Doordat het gebied relatief dun bevolkt is, en het weinig bebouwing heeft dat licht uitstraalt, kun je hier én genieten van het ruimtelijke landschap én kun je bij helder weer ontelbare sterren zien aan de hemel.

Beleef de Ruimte

Dwingeloo Radiotelescoop

Dwingeloo staat bekend om de markante Dwingeloo Radiotelescoop, die in 1956 aan de rand van de grote stille heide werd geplaatst om in deze rustige omgeving onderzoek te doen naar het heelal. Met de radiotelescoop leverde ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie, een grote bijdrage aan het in kaart brengen van de Melkweg.

Wist je dat er met behulp van deze reusachtige radiotelescoop twee sterrenstelsels zijn ontdekt bij de Melkweg? Ze kregen de namen Dwingeloo I en Dwingeloo II. En daar zijn we in Dwingeloo best 'een beetje' trots op!

We geven je de ruimte

We willen jou in Dwingeloo als bezoeker van ons mooie dorp en het Dwingelderveld graag laten meegenieten van de ruimte die we om ons heen hebben, zowel in het landschap als in het heelal. We geven je graag de ruimte om te ontdekken en te beleven!

Slapen onder de sterren

Om in dit bijzondere gebied echt duisternis te ervaren kun je bij B&B de Ster van Dwingeloo slapen onder de sterren. In de sterrenstudio's zie je bij helder weer door het glazen dak vanuit je hemelbed de prachtige sterrenhemel. Een bijzondere ervaring.

Meer Beleef de Ruimte

De radiotelescoop bezoeken

De Dwingeloo Radiotelescoop ligt aan de rand van de heide van het Dwingelderveld. De telescoop is niet meer door ASTRON in gebruik voor wetenschappelijk onderzoek. Vrijwilligers van stichting CAMRAS stellen het ter beschikking aan radioamateurs, amateurastronomen en onderwijsinstellingen. Aan de voet van de telescoop kun je via informatieborden meer te weten komen over radioastronomie. Ook zijn er rondleidingen en demonstraties mogelijk.

naar CAMRAS

Open Science Hub De Melkweg

Wil je meer te weten komen hoe het sterrenstelsel is elkaar zit, wat radioastronomie is en wat radiogolven zijn? Neem dan een kijkje in Open Science Hub De Melkweg aan de Brink in Dwingeloo. In het kleinschalige science center kun je zelf wetenschap en techniek ontdekken en ervaren. Je ervaart er hoe de Melkweg in elkaar zit en krijgt een idee van wat radiogolven nou eigenlijk zijn.

Naar de Open Science Hub

Dwingeler Ommetjes

In Dwingeloo zijn vier korte en gevarieerde wandelroutes ontwikkeld waarmee je een ommetje kunt maken van ongeveer 5 kilometer: Mars in Dwingeloo, Leda in Lhee, Uranus in Eemster, Pluto op Lheebroek en Jupiter in Dieverbrug. De routes zijn te volgen via paaltjes.

Voor kids:
Indoor SpeelRuimte De Noordster

De Indoor SpeelRuimte op vakantiepark De Noordster is een unieke speeltuin van maar liefst 240m² groot, geheel in het thema sterren en planeten. Ideaal voor kinderen tot 12 jaar, om hier de ruimte spelenderwijs te ontdekken.

naar de Indoor SpeelRuimte

Voor kids:
Beleefpark Dwingeloo

Bij Beleefpark Dwingeloo kun je zwemmen, klimmen, kliederen en bovenal ontdekken. Gerbruik je fantasie in het avontuurlijke klim- en klauterpark en koel af in het lekkere Dwingelse bronwater van het zwembad.

naar Beleefpark Dwingeloo
Beleef de Ruimte

Deelnemende partijen Stichting Beleef de Ruimte

B&B de Ster van Dwingeloo

Camping De Olde Bârgen

Camping De Noordster

Camping Torentjeshoek

Vakantiepark Zonnetij

Camperparc Stee in Lhee

Beleefpark Dwingeloo

Stichting CAMRAS

ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie

IVN

Beleef de Ruimte
wandelarrangement

Een week in de sterrenstudio

Inclusief ontbijt en lunchpakket voor onderweg

Naar het arrangement