• Heuvelenweg 8, Dwingeloo

Historie

pand bij aankoop in 1995

De historie van B&B de Ster van Dwingeloo gaat al vanaf 1995 en willen we graag met je delen. Samen hebben we B&B de Ster van Dwingeloo dat eerder Het Rustige Heuveltje heette opgebouwd. Wil je weten hoe dat is gegaan?

De historie van onze B&B begint bij een supermarkt

In 1995 kochten we eerste helft van het pand aan de Heuvelenweg aan. De voormalige eigenaren hadden er een supermarkt en hadden het pand te koop. Wij zochten een plekje in Dwingeloo, waar we konden wonen en werken. In toeristische sector waren de meeste opties en dat was dan ook waar we ons toe aangetrokken voelden. Dit pand gaf en geeft ons een prachtige locatie in Dwingeloo, nog geen 300 meter lopen naar de Brink, het centrum van Dwingeloo. En de ruimte was vrij om er een praktische en gezellig indeling van te maken. Wat we maar wensten. Zonder muren en andere obstakels.

Moderne kamers met eigen sanitaire voorzieningen

Erg modern toen waren kamers met eigen sanitaire voorzieningen. Niet samen delen of de gang op, maar lekker bij je eigen kamer een douche en toilet. En de kamers waren allemaal op de begane grond. Dus rolstoelvriendelijk was ook een opdracht! Met vele vrienden en familie hebben we in oktober van 1995 de schouders er onder gezet en hebben we alles verbouwd en klaargemaakt voor de opening in mei 1996. Daar zijn we deze mensen nog steeds dankbaar voor.

Opening 16 mei 1996

We begonnen toen met een pension met 10 kamers onder de naam Pension Het Rustige Heuveltje. In de opstart werkte ik samen met mijn ouders, Tieme en Jantje Boers. Samen deden we de dagelijkse verzorging van het ontbijt, de kamers en het diner. Marco deed voornamelijk de verbouwingen en het onderhoud en werkte als straatmaker en begon na 4 jaar voor zichzelf als klussenbedrijf. Na 9 jaar gingen mijn ouders met ‘permanente vakantieverlof ‘. Gelukkig hebben ze nog flink kunnen genieten van hun vrije tijd en komen ze nog regelmatig hier een bakkie doen.

Van 10 naar 17 kamers

In 1998 kochten wij dit linker gedeelte er ook bij. Daardoor kregen we een echte entree aan de voorkant... en ons heerlijke terras was er nu ook met de overdekte fietsenstalling. We zijn toen van 10 naar 17 kamers gegaan.

Marti(e)ne

Nog leuk gegeven is dat Vroukje en Bart Huisman (de vorige eigenaren) als eersten en een dochter kregen in dit huis en haar Martine noemden. Wij waren daar niet van op de hoogte. We kregen jaren later ook een dochter die wij Martiene noemden. Tijdens de kraamvisite kwamen wij er pas achter dat we dezelfde namen hadden gegeven aan onze dochters. Wij en zij hebben het bij deze ene dochter gehouden en zijn erg trots op onze dochters.

Meer verhalen

Natuurlijk zijn er door de jaren heen vele nieuwe anekdotes en vertellegies bijgekomen. Hoe zijn we aan onze naam gekomen bijvoorbeeld?? Of hoe komen twee jonge twintigers erbij om een B&B te beginnen? Graag vertellen wij je hierover als je bij ons bent. En wellicht maken we samen nieuwe verhalen die we over een aantal jaren dan ook weer kunnen toevoegen aan deze pagina van onze historie.

Nog een stapje terug

Op de plek waar nu onze B&B staat begint de historie al eerder natuurlijk. Er stond eind 19e eeuw een klein oud huisje waar drie Joodse zusters Pinna, Betje en Vrouwchien Frank samen met een nichtje Mathilde woonden. Vanuit dit huisje handelden de dames in manufacturen. Mathilde en Betje waren gespecialiseerd in het maken van dameshoedjes, kindermutsjes en oorijzermutsen.

Na de gezusters Frank kwamen schoenmaker Jan Mulder en zijn vrouw Margje Everts er wonen. In 1946 kwam de kleinzoon Jan Mulder, plaatselijk bekend als ‘Jan Pikkie’ erbij in de zaak. Toen er sprake van was dat het huisje zou worden afgebroken moest de populier die prominent voor het huisje stond het in de nacht van oud op nieuw ontgelden. Er zouden een brandje en een zaag aan te pas zijn gekomen. Dit maakte wel de weg vrij voor een ruimer pand op de plaats van het kleine oude huisje.

Het huis werd in 1960 afgebroken. Door middel van een zakelijke overeenkomst met Wolther Huisman en Tinie herrees daar het gebouw waar de schoenhandel van ‘Jan Pikkie’ en de Centra kruidenierswinkel van de Familie Huisman in kwamen. Zoon Bart Huisman en Vroukje hadden er een Micro markt en later een Casper supermarkt. Vanaf 1996 zijn wij in het rechter gedeelte gevestigd.

Na ‘Jan Pikkie’ kwam uitgever Meine Hoestra in het linker gedeelte, waar de schoenhandel was. Daar begon Meine een kantoorboekhandel en gaf hij er de regionale weekblaadjes uit, o.a. Het Siepelnieuws.